Tillaga julskinka

Julskinkan har sedan lång tid tillbaka haft en central roll på julbordet. Grisen har under lång tid varit bland de viktigaste djuren i det svenska bondesamhället. Innan skinkan hade sin huvudroll på våra julbord så var det revbenen som var viktigast. Revbenen ansågs lyxigare än skinkan eftersom salt och fläsk redan åts en hel del resten av året. Idag har revbenspjäll fortfarande en given plats på julbordet för många, även om julskinan nu ofta står i centrum. Hur man väljer att göra sin julskinka varierar idag, vi tänkte berätta lite om hur det kan se ut.

Köpa förkokt?

När julskinkan väl ligger på bordet så har den blivit rimmad, ugnsbakad eller kokad och blivit griljerad. Man kan välja att köpa en skinka som redan är förkokt och griljerad, så man själv kan välja hur mycket tid man vill spendera på sin julskinka. Väljer man att griljera den själv så tar det inte allt för lång tid, och det kommer även att sprida en härlig doft i hemmet som kommer påminna alla om att julen är här.

Griljering

Som de flesta vet så finns det en massa olika sätt att griljera julskinkan på. Idag är det vanligaste att man stryker på en blandning bestående av ägg, ströbröd och senap på skinkan innan man kör den en liten stund i ugnen. Tänk på att man ska ha skinkan riktigt avsvalnad innan man börjar griljera den eftersom den redan är helt tillagad. Låt den inte stå allt för länge i ugnen, annars riskerar du att den blir för torr. Ett tips är att ställa skinkan i den nedre delen av din ugn och låt den sedan stå tills den fått önskad färg, oftast räcker det med runt 10 minuter för att det ska vara klart.

This entry was posted in Mat, Tips.