Nyttigare val vid julbordet

Julbord och att äta nyttigt kanske inte tycks gå ihop vid ett första ögonkast, det är dock inte så motsägelsefullt som det låter. Så länge man väljer bort det sötaste, fetaste och lägger till grönsaker så kan det bli ganska bra.

Mycket av maten på julbordet är förhållandevis snålt på både fett och tomma kolhydrater. Bäst av allt är självklart fisken. Laxen i dess alla former ger både bra mängder av protein och nyttiga omega 3 fetter. Även sillen är förhållandevis nyttig i mindre mängder. De innehåller en hel del socker och i vissa fall med tjockare vita såser även stora mängder fett. Lutfisk innehåller inga märkbara mängder av kolhydrater och fett men både protein och många näringsämnen.

Julskinkan är även den förhållandevis oskyldig så länge man skär bort så mycket fett som möjligt. Kalkon är även det nyttigt. Kombinera detta med kokt potatis och grönsaker så har du en hälsosam måltid. I alla fall så länge det äts med måttlighet.