Fodra din häst rätt

Det är viktigt för oss människor att äta bra för att fungera och må bra. Precis lika viktigt är det att våra djur äter rätt kost. Alla djur skall naturligtvis ha bra mat men för hästar är det extra viktigt. Hästar är känsliga djur som mår bäst av att äta mindre mängder ofta. Helst skall fodret delas upp i olika givor som utfodras till hästen med jämna intervaller under hela dagen.

Olika typer av foder

När det gäller hästars grundkost skiljer man på olika typer av foder. Det som bör ingå i varje hästs kost är grovfoder, kraftfoder, saftfoder, vitaminer och mineraler.Grovfodret utgör grunden. Det är hö, hösilage eller halm och det är härifrån hästen får sin huvudsakliga näring. Därför är det också viktigt att detta foder håller hög kvalitet samt innehåller de näringsämnen som är viktigast för hästen. Det är lätt att tro att det bara är att köpa hö och sedan är det klart men så enkelt är det inte. Ett tips är att läsa denna blogg om hästens utfodring. Här finns information om vad hästar behöver – både vanliga ridhäst och hästar som tävlar hårt.Kraftfoder utfodras hästar som behöver extra energi med. Det rör sig i huvudsak om hästar som arbetar hårt. En ridhäst som motioneras bara någon gång i veckan behöver inget kraftfoder alls medan en tävlande travare behöver en noggrant sammansatt foderstat med kraftfoder.

Mängd foder

Hur mycket foder en häst skall få beror dels på dess storlek och vikt, dels på vilket arbete hästen förväntas utföra. Andra faktorer som spelar in är naturligtvis ålder och andra individuella behov. I genomsnitt kan man dock säga att en häst behöver 1,2 kg hö per 100 kg/vikt. Vad gäller kraftfoder ligger gränsen vid 0,4 kg per 100 kilo/vikt vid varje utfodringstillfälle.Saftfoder består ofta av betfor eller melass och skall endast vara ett komplement till kraftfodret. Mineraler skall alltid komplettera hästens foderstat och de skall dessutom alltid ha fri tillgång till salt genom en saltsten. Vitaminer skall inte behövas om hästen får bra och allsidigt foder. Extra vitaminer kan sättas in till unghästar, dräktiga ston eller tävlingshästar vid behov.

This entry was posted in Tips.